<![CDATA[Nieuws VZW vrienden van Patricia Claeys]]>/nl-be/Graphics/Logo.pngNieuws VZW vrienden van Patricia Claeys/235165<![CDATA[Filmpje Free High School for Adults]]>/NL/Nieuws/filmpje_free_high_school_for_adults-120/NL/Nieuws/filmpje_free_high_school_for_adults-120

]]>
Mon, 24 Jun 2013 0:00:00 +0100
<![CDATA[Vlijtige liesjes actie: groot succes!]]>/NL/Nieuws/vlijtige_liesjes_actie_groot_succes_-119/NL/Nieuws/vlijtige_liesjes_actie_groot_succes_-119De vlijtige liesjes-actie was een groot succes! Meer dan 600 bloemen zijn de deur uit en staan nu ergens in een tuin te blinken!

 

Bedankt iedereen voor de steun: dit zal een mooie opbrengst zijn voor een mooi doel!

]]>
Sun, 05 May 2013 0:00:00 +0100
<![CDATA[Actie vlijtige liesjes verplaatst naar 4 mei]]>/NL/Nieuws/actie_vlijtige_liesjes_verplaatst_naar_4_mei-118/NL/Nieuws/actie_vlijtige_liesjes_verplaatst_naar_4_mei-118... het bleef berekoud en de vlijtige liesjes zijn niet genoeg uit de kluiten gewassen om op 27 april aan de man gebracht te worden! Gelukkig gaat de zon weldra zijn best beginnen doen en de vlijtige liesjes een stevige 'groei-boost' geven. De actie gaat door op 4 mei in plaats van op 27 april in het GOC Kerkham 2-4 in Destelbergen. Daar kan je aan de hand van een fototentoonstelling ook zien wat reeds gerealiseerd is in het project, o.a. dankzij de opbrengst van de vlijtige liesjes!

Welkom vanaf 11.00 tot 16.30!

 

Tot dan?

 

]]>
Thu, 11 Apr 2013 0:00:00 +0100
<![CDATA[Prijs Patricia Claeys]]>/NL/Nieuws/prijs_patricia_claeys-117/NL/Nieuws/prijs_patricia_claeys-117Vorig jaar mochten Sarah en ik de Prijs Patricia Claeys uitreiken aan Nele Rasschaert.

 

Ook dit jaar zullen we de Prijs Patricia Claeys met trots uitreiken... En daarom doen we een oproep voor kandidaten binnen de faculteit geneeskunde en gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent.

Het ICRH (International Centre for Reproductive Health) reikt een prijs van 500 euro uit voor een student die in 2013 een mastergraad behaalt en die zich onderscheidt door haar/zijn engagement voor gezondheid in het Zuiden. Bij voorkeur combineert de student dit engagement met wetenschappelijk onderzoek. Een belangrijk criterium is de samenwerking met studenten, academici of welzijnsorganisaties uit een partnerland.

Wil jij meedingen of een student voorstellen?

 

]]>
Fri, 05 Apr 2013 0:00:00 +0100
<![CDATA[Nieuwe daken]]>/NL/Nieuws/nieuwe_daken-116/NL/Nieuws/nieuwe_daken-116 

"The Latitude Project" en "Servicios Medicos Comunales" hebben samen met de Gemeente van San Juan del Sur het "Proyecto Techo para San Juan del Sur" gecoördineerd. Verschillende wijken kregen daken voor hun huizen. 

Afbeeldingen van het project in 'Last Tortugas', 'Las Parcelas' en 'Montecristo' zijn te bekijken op de facebookpagina van Servicios Medicos Comunales

 

]]>
Thu, 04 Apr 2013 0:00:00 +0100
<![CDATA[Vlijtige liesjes 27/4]]>/NL/Nieuws/vlijtige_liesjes_27_4-114/NL/Nieuws/vlijtige_liesjes_27_4-114Naar jaarlijkse gewoonte gaat onze vlijtige-liesjes-actie ook dit jaar door!

Op 27 april kunnen de vlijtige liesjes afgehaald worden in Destelbergen, waar u ook foto's van de projecten kan bezichtigen.

Bestellen kan via vzw_patclaeys@hotmail.com

Alvast hartelijk bedankt!

 

]]>
Mon, 01 Apr 2013 0:00:00 +0100
<![CDATA[Free the five!]]>/NL/Nieuws/free_the_five_-113/NL/Nieuws/free_the_five_-113Gentse burgemeester Daniel Termont roept Obama en OOK JOU op: Free The Five!

Surf naar de website van cubanismo en stuur ook jouw boodschap naar het Witte Huis!

 

]]>
Fri, 04 Jan 2013 0:00:00 +0100
<![CDATA[Een nieuw jaar lacht ons toe!]]>/NL/Nieuws/een_nieuw_jaar_lacht_ons_toe_-111/NL/Nieuws/een_nieuw_jaar_lacht_ons_toe_-111

]]>
Tue, 01 Jan 2013 0:00:00 +0100
<![CDATA[Reisfoto\'s Sarah Piñanez]]>/NL/Nieuws/reisfoto_s_sarah_pinanez-110/NL/Nieuws/reisfoto_s_sarah_pinanez-110Sarah ging met enkele vriendinnen naar Nicaragua. Ze maakte er prachtige foto's. Als je een mooi en waarheidsgetrouw! beeld van Nicaragua wil hebben, bekijk dan zeker dit album!

]]>
Tue, 11 Dec 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Opbrengst quiz]]>/NL/Nieuws/opbrengst_quiz-103/NL/Nieuws/opbrengst_quiz-103Dank aan het Huis van het Nederlands en Kompas voor de leuke quiz!! Het was een mooie avond, met een mooie opbrengst!

 

]]>
Sat, 08 Dec 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Rosa Elena Ruiz Bello: nieuwe burgemeester van SJDS!]]>/NL/Nieuws/rosa_elena_ruiz_bello_nieuwe_burgemeester_van_sjds_-106/NL/Nieuws/rosa_elena_ruiz_bello_nieuwe_burgemeester_van_sjds_-106Rosa Elena Ruiz Bello, dé Nicaraguaanse kracht achter de projecten van de Fundacion Patricia Claeys is burgemeester geworden van San Juan del Sur! Wij zijn supertrots op haar en hopen dat ze nog meer kan verwezenlijken voor de gezondheid van de mensen in San Juan del Sur!

FSLN (Frente Sandinista de Liberacion Nacional) won met 63 procent van de stemmen op de verkiezingen van 4 november! Dat betekent feest voor de sandinisten in San Juan del Sur.

Lees hier het hele verslag.


]]>
Mon, 05 Nov 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Filmpje uit 2001]]>/NL/Nieuws/filmpje_uit_2001-102/NL/Nieuws/filmpje_uit_2001-102In 2001 studeerden de eerste vrouwen af in de 'afstudeerrichting' Alfabetisatie van vrouwen. Hierbij een filmpje met beelden uit het werkveld! Je ziet Margaret Morganroth, Rosa-Elena Bello en Patricia Claeys.


Bekijk hier het filmpje. 

 

]]>
Fri, 02 Nov 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Quiz mee op 23 november!]]>/NL/Nieuws/quiz_mee_op_23_november_-101/NL/Nieuws/quiz_mee_op_23_november_-101Beste quizzers,

Kom-Pas en het Huis van het Nederlands kondigen ook bij deze de 5e editie van hun quiz aan! De quiz is tvv vzw Vrienden van Patricia Claeys!

 

 

 

]]>
Sat, 27 Oct 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Lieselot is terug uit Nicaragua]]>/NL/Nieuws/lieselot_is_terug_uit_nicaragua-99/NL/Nieuws/lieselot_is_terug_uit_nicaragua-99Dit is Lieselot haar laatste blogbericht!

 

Ondertussen ben ik al een aantal dagen terug in ons Belgiëlandje. De tropische temperaturen die de mensen in een bedwelmde staat brengt, maakt het mij wel gemakkelijk om mij terug aan te passen.

 

De laatste twee weken in San Juan del Sur heb ik echt nog genoten! Ik ben naar La Flor geweest, wat één van de zeven beschermde legplaatsen van schildpadden ter wereld is! Die nacht heb ik enkele tientallen schildpadden uit de zee zien strompelen om voor hun nageslacht te zorgen en heb ik zelf kleine boorlinkjes op het strand mogen vrijlaten. ‘k Heb ook het nachtleven wat meer verkend wat me enkele katers en een serieuze verkoudheid heeft bezorgd, maar 't was het allemaal waard ;)

 

In de clinica heb ik verder consultaties gegeven en kreeg ik nog enkele PAP-resultaten terug. Eén van de onderzoeken was positief en dit deed me wel eventjes verschieten. Ik deed het onderzoek wel sowieso om afwijkende cellen op te sporen, maar aangezien alle resultaten al normaal waren, ging ik er op de duur van uit dat alles wel goed ging zijn. We hebben de vrouw in kwestie zo snel mogelijk gecontacteerd en haar doorverwezen voor verder onderzoek. Met de meisjes van Casa Solidaridad heb ik nog een daguitstap gedaan naar de bioscoop in Managua, de dierentuin in Masaya en de Mirador van Catarina. Het was zó leuk om hen eens mee te nemen uit het opvangtehuis en het deed deugd om het oprecht te zien genieten.

 

Nicaragua is een prachtig land en ik voel me vereerd er 7 maanden te hebben mogen gewerkt. Ik wil dan ook iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt, met in de eerste plaats vzw Vrienden van Patricia Claeys, Ruth en Sarah, maar ook Intal en alle mensen daar ter plaatse, 'La doctora' Rosa Elena, Don Chepito, Raul, Henry, Yaoska, Patricia, etc. Niet alleen de schitterende en diverse natuur, maar ook de solidaire visie van de mensen, de revolutionaire geschiedenis en de positieve ingesteldheid om te blijven vechten voor het welzijn van de mensen en de sociale gelijkheid maken het een uniek land dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Ik heb er ongelooflijk veel geleerd. Over mijzelf en hoe de dingen soms wat meer te relativeren, maar om tezelfdertijd ook kritisch te blijven ten opzichte van bepaalde ideeën en theorieën. Over hoe zelfstandig te zijn, maar met de hulp van anderen een project op te starten. Over de geschiedenis en de structuur van het land. Over het medisch handelen en de verschillende ideeën die hierover bestaan. Al deze dingen en nog zóveel meer maakten mijn avontuur in Nicaragua één dat ik nooit zal vergeten en voor altijd zal meedragen.


Nicaragua, eres en mi corazón, para siempre!!!

 

 

     Indien je geïnteresseerd bent om zoals Lieselot vrijwilligers werk te doen in de Fundación Patricia Claeys, neem dan zeker contact op!

 

]]>
Tue, 28 Aug 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Sarah en Charlotte, nieuwe verpleegsters in Centro de Salud]]>/NL/Nieuws/sarah_en_charlotte_nieuwe_verpleegsters_in_centro_de_salud-100/NL/Nieuws/sarah_en_charlotte_nieuwe_verpleegsters_in_centro_de_salud-100Sarah is met twee vriendinnen van haar, Nica en Charlotte, onze roots gaan opzoeken. Ze hadden een prachtige tijd met het rondreizen in delen van Nicaragua. Nu werken Charlotte en Sarah als verpleegsters in El Centro de Salud in San Juan del Sur. De clinica van de Fundación Patricia Claeys en El Centro De Salud werken nauw samen.

Charlotte en Sarah werken nu op spoed, waar ze wondzorg doen. Ook de eerste consultaties en de parameters doen zij. Sarah vertelt dat het heel interessant is! ... Al is het ook confronterend daar de middelen schaars zijn. Het elektronisch materiaal dat hier gebruikt wordt in de ziekenhuizen, is daar niet te vinden, waardoor ze ook heel veel bijleren door het zonder te moeten doen. Daarnaast volgen Charlotte en Sarah de consultaties. Er zijn heel wat zwangere vrouwen en meisjes. Uitstrijkjes worden door de dokters genomen. Bij heel deze ervaring worden Sarah en Charlotte goed begeleid door de zeer vriendelijke dokters. Er wordt hen zaken getoond en er wordt hen vanalles uitgelegd. Waardoor hun hulp en ervaringen niet alleen het volk ten goede komt, maar ook hun eigen ontwikkeling in de opleiding die ze volgen. Sarah studeert namelijk verpleegkunde en Charlotte geneeskunde!

Donderdag gaan ze naar Ostional, dat is uit het verstedelijkt gebied van San Juan del Sur waar veel armoede heerst en bij wijze van spreken " de mensen geen pillen kennen" (dixit de dokter).

En nu citeer ik Sarah's woorden: "Mama leeft ook nog erg in centro de salud. Blijft echt elke keer al deugd doen wat iedereen zegt over haar. Ik kwam gisteren iemand tegen, oh wow de verdad sos su hija...Demasiado respeto, no sabes cuanto ayudo a este pueblo. Es increible. "

 

Ook ik ga terug naar Nicaragua, juli/augustus 2013! Ik kijk er alvast naar uit! Groeten, Ruth

 

]]>
Tue, 28 Aug 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Prijs Patricia Claeys uitgereikt aan Nele Rasschaert]]>/NL/Nieuws/prijs_patricia_claeys_uitgereikt_aan_nele_rasschaert-98/NL/Nieuws/prijs_patricia_claeys_uitgereikt_aan_nele_rasschaert-98Het International Centre for Reproductive Health (ICRH) stelde voor om de prijs "Patricia Claeys" uit te reiken aan een verdienstelijke student van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Op 27 juni hadden Sarah en Ruth de eer om deze prijs uit te reiken aan Nele Rasschaert! Proficiat Nele!

 

...Wat is de prijs 'Patricia Claeys'?

"Een commissie zal op het einde van elk academiejaar een student selecteren die zich profileert door haar/zijn engagement voor gezondheid in het Zuiden. Bij voorkeur combineert de student dit engagement met wetenschappelijk onderzoek. Belangrijke criteria voor selectie zijn de samenwerking en coördinatie met studenten, academici of NGO's uit het partnerland."

De commissie bestond dit jaar uit Prof. Dr. Guy Vanderstraeten: Decaan van de faculteit - Prof. Dr. Dirk Matthys: onderwijsdirecteur van de faculteit - Prof. Dr. Marleen Temmerman: Algemeen directeur ICRH - Sarah Piñanez: dochter Patricia Claeys - Ruth Piñanez: dochter Patricia Claeys - Dirk Van Braeckel: administratief directeur ICRH - Peter Decat: medewerker ICRH

 

 ...Waarom verdiende Nele Rasschaert deze prijs?

"We kozen dit jaar voor Nele Rasschaert als laureaat voor de prijs Patricia Claeys. De Jury honoreert daarmee de voortreffelijke masterthesis die Nele samen met Eline Scheire schreef over de arts-patiënt communicatie in Nicaragua. In moeilijke omstandigheden hebben zij hun onderzoek uitgevoerd in nauwe samenwerking met Nicaraguaanse medestudenten. De jury apprecieerde ook de andere op internationale samenwerking gerichte engagementen van Nele, onder binnen BeMSA, het vroegere SWISS. Zoals Nele in haar visietekst over Academische Noord-Zuid samenwerking schrijft: "Het gaat om meer dan het voeren van een onderzoeksproject. Het gaat over het aandurven om over het muurtje te gluren en zelf een beetje ‘de andere' te worden."

De keuze tussen de verschillende voortreffelijke kandidaten was moeilijk. Tegelijk is het hoopgevend om te voelen dat er veel maatschappelijke betrokkenheid en engagement is bij studenten van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen!

 

 ... En nog een persoonlijk woordje...

Trots gingen Sarah en ik de aula binnen. Veel belangrijke mensen, wel 202 promovendi, te samen in de warme, prachtige aula in de Voldersstraat in Gent. Tot het 'onze' beurt was. Mama's beurt om zich vier jaar later nog eens opnieuw krachtig te laten gelden in de Universiteit van Gent. Ik dacht aan hoe ook zij ooit de eed had moeten afleggen en dat zij zich misschien ook ooit gevoeld had zoals de studenten in de aula. Ik keek regelmatig naar Marleen, want mede dankzij haar - en alle leden van het ICRH - is deze prijs waar gemaakt. Mijn hart bonste hard, mama was heel dichtbij op het moment dat we Nele Rasschaert - wij heel geëmotioneerd - de prijs mochten overhandingen. Een hele speciale, mooie ervaring. Een om trots op te zijn!

 

Dank je wel!!!

 

 

 

]]>
Thu, 28 Jun 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Uitslag: Draag je boontje bij!]]>/NL/Nieuws/uitslag_draag_je_boontje_bij_-97/NL/Nieuws/uitslag_draag_je_boontje_bij_-97Op Lumima konden jullie deelnemen aan de actie "Draag je boontje bij!". Er kon geraden worden hoeveel bruine boontjes in de verpakking zaten.

In de verpakking zaten 998 boontjes! Het geschatte getal dat er het dichtste bijzat was 957!

 

 

]]>
Mon, 14 May 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Nieuwsbrief 2012]]>/NL/Nieuws/nieuwsbrief_2012-104/NL/Nieuws/nieuwsbrief_2012-104Jaaroverzicht mei 2012

]]>
Sat, 05 May 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[vzw op LuMiMa - 10 mei UFO - Gent]]>/NL/Nieuws/vzw_op_lumima_10_mei_ufo_gent-96/NL/Nieuws/vzw_op_lumima_10_mei_ufo_gent-96ICRH presents… “Think & Taste” en QUIZ met Lieven Scheire !

Donderdag 10 mei 2012 vanaf 15u

- vzw Vrienden van Patricia Claeys zal vertegenwoordigd zijn op de 'Think & Taste'-markt!

 

Onder het motto DOODJAMMER! Kinder- en moedersterfte organiseert het International Centre for Reproductive Health de ludieke sensibilisatieactie LUMIMA over de Millenniumdoelstellingen 4 & 5: terugdringen van kindersterfte en de gezondheid van moeders verbeteren.

 

Neem deel aan de quiz met Lieven Scheire (van Neveneffecten)! Ga de uitdaging aan met het quizpanel van Prof. Marleen Temmerman, burgemeester Daniel Termont, de Wijste Prof 2012 Tom Coenye, Nic Balthazar en professor Rik Torfs en wie weet WIN jij wel een reis naar Kenia! Ben jij nog geen Millenniumdoelstellingen-expert? Kom je informeren op de interactieve en ludieke ‘Think & Taste’-markt en verhoog je quiz-kansen!

 

Ga naar http://www.icrh.org/lumima voor meer info!

International Centre for Reproductive Health, Ghent University
De Pintelaan 185 P3
9000 Gent
www.icrh.org

]]>
Tue, 17 Apr 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Vrijwilliger Lieselot in de Fundación Patricia Claeys]]>/NL/Nieuws/vrijwilliger_lieselot_in_de_fundacion_patricia_claeys-91/NL/Nieuws/vrijwilliger_lieselot_in_de_fundacion_patricia_claeys-91Lieselot Polfliet, een 24-jarige geneeskunde studente uit Destelbergen, werkt nu als vrijwilliger in de Fundación Patricia Claeys!

Ze vertrok in januari en zal midden juli terug bij ons zijn. Benieuwd naar haar verhalen? Volg haar blog!

 

Ben je ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in Nicaragua? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via vzw_patclaeys@hotmail.com. Wij werken samen met de organisatie Intal

 

]]>
Fri, 13 Apr 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Samenwerking G3W en Intal]]>/NL/Nieuws/samenwerking_g3w_en_intal-95/NL/Nieuws/samenwerking_g3w_en_intal-95Sinds kort werken wij samen met

 

"Geneeskunde voor de Derde Wereld (G3W) komt op voor het recht op gezondheid voor iedereen. Voor elk mens en elke gemeenschap is gezondheid een kostbaar goed. Het is een basisrecht. Maar miljoenen mensen in het Zuiden wordt dit recht ontzegd. Om het recht op gezondheid te realiseren, moeten heel wat obstakels worden weggewerkt: oneerlijke handelsrelaties, de privatisering van openbare diensten, de winsthonger van multinationals, het patent'recht', de Muur in Palestina, de blokkade van Cuba, schendingen van mensenrechten. Gezondheid wordt immers in de eerste plaats bepaald door sociale, economische en politieke factoren, niet door bio-medische factoren.

 

G3W werkt structureel samen met partners in het Zuiden die opkomen voor de rechten van onderdrukte en uitgebuite bevolkingsgroepen. In België tracht G3W via samenwerking met de solidariteitsbeweging intal de stem te laten horen van deze groepen uit het Zuiden. Rond Cuba werkt G3W samen met Initiatief Cuba Socialista (ICS). Daarnaast ondersteunt G3W een aantal kleinere projecten, al dan niet in het kader van noodhulp." (deze missie is te lezen op de website van G3W)

 

Wat betreft vrijwilligers, werken wij ook samen met de solidariteitsbeweging Intal. Wat hun visie, missie en strategie is kan je lezen op de website.

]]>
Fri, 13 Apr 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Tentoonstelling en bloemenverkoop 28 april 2012]]>/NL/Nieuws/tentoonstelling_en_bloemenverkoop_28_april_2012-89/NL/Nieuws/tentoonstelling_en_bloemenverkoop_28_april_2012-89

 

Vorig jaar had de bloemenverkoop van de vlijtige liesjes zo'n groot succes dat we besloten deze actie opnieuw te doen. Maar met net dat tikkeltje meer!

De bloemenactie start op 28 april. En op 28 april hebben wij, in samenwerking met het Gemeentebestuur Destelbergen en GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking), in het GOC een informatieve tentoonstelling georganiseerd.

Op die manier kan ieder die wil even een kijkje nemen in de projecten die de Fundación Patricia Claeys reeds gerealiseerd heeft met jouw steun!

 

Hopelijk tot dan!

 

 

 

]]>
Wed, 11 Apr 2012 0:00:00 +0100
<![CDATA[Annulatie benefiet 19 november]]>/NL/Nieuws/annulatie_benefiet_19_november-88/NL/Nieuws/annulatie_benefiet_19_november-88Wegens onvoorziene omstandigheden en allerlei zaken buiten onze bevoegdheid moet ons feestje toch afgelast worden...

Jammer genoeg en met grote spijt betekent dit een reële annulatie. Pius x leek even een oplossing, waar we heel enthousiast over waren omdat het een lichtpuntje in de duisternis leek, maar het bleek dan toch niet te kunnen (vergunningen ed)...

Houd zeker jullie kaarten goed bij, wij houden jullie zo snel mogelijk op de hoogte van de vorderingen...

Onze excuses en Alvast heel erg bedankt voor jullie steun.

Ondanks alles moeten we het hoofd "cool" ;) houden en hopen op een nieuw spetterend feest!! Meer nieuws volgt.

Groetjes het feestcomité!

 

]]>
Sat, 19 Nov 2011 0:00:00 +0100
<![CDATA[Bloemenactie brengt 1600 euro op!]]>/NL/Nieuws/bloemenactie_brengt_1600_euro_op_-85/NL/Nieuws/bloemenactie_brengt_1600_euro_op_-85De verkoop van de vlijtige liesjes - impatiens wallerana als u wil -  is een groot succes geweest!

 

Roos, wit, rood, paars, ... ze vlogen de deur uit! Wel 450 bloemen zijn verkocht, al hadden we er toch bijna tekort, de bestellingen bleven binnenstromen... Goed nieuws voor volgend jaar dus!

 

Alles samengeteld hebben we een mooie opbrengst van 1600 euro. Deze opbrengst gaat naar Casa Solidaridad, het opvangtehuis voor tienermoeders.

 

Allen bedankt voor de steun!!!!

 

]]>
Thu, 12 May 2011 0:00:00 +0100
<![CDATA[Reisverslag Pieter & Saraï]]>/NL/Nieuws/reisverslag_pieter_sarai-80/NL/Nieuws/reisverslag_pieter_sarai-80 Hallo,

 

Intussen zijn wij drie maanden in Nicaragua. Alhoewel ons uurrooster al eens aangepast wordt, ligt de inhoud van ons werk intussen vast. Pieter heeft twee grote taken: lesgeven en helpen in de ‘oficina'. Hij geeft Engels aan kindjes (6 tot 11 jaar), een jongere ( 20 jaar) en volwassenen. Daarnaast geeft hij ook mini-onderneming aan twee groepen vrouwen, de ene groep al enthousiaster en stipter in het komen naar de les dan de andere. Nadat de cursus afgelopen is, moeten de vrouwen een bussinessplan opstellen waarmee ze in aanmerking kunnen komen voor financiering voor hun bedrijfje. In de oficina helpt hij met het nemen van kopies. Naast de kopies, probeert Pieter een ‘revolutie' te verwezelijken door het vrouwelijke personeel ervan te overtuigen (vaker) pen en papier in te ruilen voor een computer bij de administratie.

 

Saraï concentreert zich uitsluitend op lesgeven, een ideale manier om ervaring op te doen. Ze heeft twee verschillende groepen. Tijdens de week geeft ze basisonderwijs aan de meisjes in het vluchthuis. Op zaterdagmiddag staat er Engels op het programma. Dit gebeurt op een privéschool waar jongens en meisjes (de gemiddelde leeftijd is tussen 16 en 18) zitten die niet naar het gewoon onderwijs kunnen. Meestal is dat omdat ze thuis een gezin hebben en geen tijd hebben om tijdens de week naar school te gaan. Het is een hele opdracht om de zestig leerlingen te kunnen "bereiken". Niet enkel omdat het lokaal veel te klein is; een aantal jongeren hebben geen tafel, sommigen zitten zelfs op de grond. Maar ook omdat het leerplan - dat Saraï verplicht is te volgen-niet ideaal is. De allereerste les Engels bestond bijvoorbeeld uit het vormen van ‘how much' en ‘how many' vragen, terwijl het grootste deel van de klas nog geen letter Engels sprak. Het is elke week opnieuw een grote uitdaging, maar één dat Saraï met veel plezier aangaat!

 

¡Hasta luego!

]]>
Tue, 12 Apr 2011 0:00:00 +0100
<![CDATA[Bloemen t.v.v. Casa Solidaridad!]]>/NL/Nieuws/bloemen_tvv_casa_solidaridad_-76/NL/Nieuws/bloemen_tvv_casa_solidaridad_-76

Casa Solidaridad - Solidariteitshuis - is een vluchthuis voor tienermoeders. Men voorziet opvang en zorg voor een tiental verstoten tienermoeders en hun kinderen. Ook zij worden ingeschakeld in de projecten om hun zelfredzaamheid te verhogen. De opbrengst van de bloemenverkoop gaat naar o.a. aankoop van materiaal om creatieve producten te maken.

Meer lezen over Casa Solidaridad

 

]]>
Sat, 09 Apr 2011 0:00:00 +0100
<![CDATA[In de kijker: Interview door de 4e pijler]]>/NL/Nieuws/in_de_kijker_interview_door_de_4e_pijler-75/NL/Nieuws/in_de_kijker_interview_door_de_4e_pijler-75De 4e pijler maakt een virtuele reis rond de wereld! Deze maand houden ze halt in Nicaragua en belichten er drie projecten, waaronder de vzw Vrienden van Patricia Claeys!

 

Nicaragua haalde in de jaren tachtig regelmatig het wereldnieuws. Het land maakte toen een bijzonder woelige periode door. Eerst met een volksopstand tegen dictator Somoza, daarna met het revolutionair bewind van de Sandinisten en vervolgens met een aanslepende burgeroorlog. In die dagen kon Nicaragua op heel wat internationale solidariteit rekenen. Daarna zonk het land weg in de vergetelheid. Nu is het een van de armste landen in Centraal-Amerika. Toch bleven ook vanuit Vlaanderen banden met Nicaragua bestaan.

 

De vzw Vrienden van Patricia Claeys is een jonge 4de pijler met Destelbergen als thuisbasis. Pas een jaar geleden opgericht kan de organisatie verder bouwen op stevige fundamenten. Die werden gelegd door dokter Patricia Claeys die negen jaar in Nicaragua werkte, meer bepaald in het vissersdorp San Juan del Sur, in het zuidwesten van het land. Zij startte diverse projecten op, ondermeer rond onderwijs en gezondheidszorg voor kansarmen en de opvang van tienermoeders en hun kinderen. Eenmaal terug in België bleef dokter Claeys zich inzetten voor San Juan del Sur tot zij in 2008 overleed. Haar dochters Ruth en Sarah besloten het werk verder te zetten met de vzw Vrienden van Patricia Claeys. Ruth Piñanez geeft toelichting.


Wat werd tot nu toe gerealiseerd?

"Onze partners ter plaatse hebben de Fundación Patricia Claeys opgericht en wij zamelen fondsen in voor hun concrete projecten. Tot nu toe hebben we geholpen bij de bouw van een nieuwe school en sinds kort is er ook een vrouwenvluchthuis, de ‘Casa Solidaridad' geopend. De lokale stichting werkt ook rond preventiecampagnes tegen baarmoederhalskanker, leidt gezondheidspromotoren op, organiseert volwassenenonderwijs en startte tevens een apotheek op."

 

Hoe vinden jullie de nodige fondsen?

"Die komen van sympathisanten maar we kunnen ook rekenen op de steun van de gemeente Destelbergen. Er zijn ook enkele scholen die fondsenwervende activiteiten opzetten. Vorig jaar organiseerden we een benefietconcert in Gent, met heel wat succes overigens. Voor het najaar plannen we iets gelijkaardigs, het wordt in elk geval een groot feest."

 

Sturen jullie ook soms vrijwilligers uit?

"Wij geven in de eerste plaats financiële steun maar de inbreng van vrijwilligers is zeker en vast een steun. Mijn zus en ik hebben zelf vrijwilligerswerk verricht in San Juan del Sur. Een vriend van ons ging er ook enkele weken aan de slag en bracht nog enkele andere kandidaten aan. Dat vrijwilligerswerk ontstond dus toevallig. Wanneer we een aanvraag krijgen, bekijken we dat met de Fundación. Kunnen ze een nuttige bijdrage leveren en zijn ze bereid zich daadwerkelijk te engageren dan voorziet de vzw kost en inwoon voor vrijwilligers. We merken dat er veel interesse is, ondermeer vanuit de Universiteit Gent waar mijn moeder trouwens gewerkt heeft voor het ICRH (International Centre for Reproductive Health). Het thema vrijwilligerswerk staat dus zeker op ons programma."

 

 

Meer weten over de andere 4e pijlers in Nicaragua? Surf dan naar http://www.4depijler.be/in_de_kijker

 

]]>
Thu, 24 Mar 2011 0:00:00 +0100
<![CDATA[De 20e verjaardag van de Servicios Médicos Comunales]]>/NL/Nieuws/de_20e_verjaardag_van_de_servicios_medicos_comunales-73/NL/Nieuws/de_20e_verjaardag_van_de_servicios_medicos_comunales-73Een benefiet voor het volk bestaat twee decennia!

Margaret Morganroth Gulette

 

 

In 1990 openden twee jonge vrouwen, de Belgische dokter patricia Claeys en de Nicaraguaanse verpleegster Rosa Elena Bello, samen met drie partners een ziekenhuis en een apotheek. Deze hadden als bedoeling de minst begoede mensen van San Juan del Sur een betere gezondheidssituatie te bieden. Het opzet was eenvoudig; het zou een organisatie zonder winstobjectief worden die afhangt van de opbrengsten die gegenereerd worden door de apotheek. Om de auto-financiering van de projecten te verzekeren zouden medicamenten verkocht worden aan marktprijzen. Het doel was de verbetering van de schrijnende toestanden die de armoede met zich meebrengt: honger onder boorlingen, diarree, hoge kraamsterfte,... Met de opbrengsten van de apotheek en een Belgische donatie begonnen de actieve vrouwen een programma dat onder andere voorzag in het uitdelen van melkpoeder (belangrijk in het tropische Nicaragua waar koelkasten een niet-alledaags verschijnsel waren) en het verstrekken van advies aan moeders met ondervoede kinderen onder de vijf jaar. Ook werden er info-sessies gegeven aan zwangere vrouwen met betrekking tot zwangerschappen met een hoog risico. Ze leidden gezondheidsbrigades op in elke gemeenschap en gaven hen de middelen om een bewustzijn te verspreiden over gezondheid en eetgewoonten, de ondervoede kinderen op te sporen en zwangere vrouwen naar de zwangerschaps-info-sessies te begeleiden. In het geval dat er medicamenten geschonken worden, gaan die rechtstreeks naar het ziekenhuis en worden aldaar gratis uitgedeeld aan vrouwen en kinderen die over weinig middelen beschikken. Ze worden dus niet verkocht in de apotheek.

 

Na het treurige overlijden van de goede dokter Patricia Claeys worden de projecten nu geleid door dokter Rosa Elena en haar partners. Alle originele programma´s duren voort: voeding, info-sessies over zwangerschap en gezondheid en ondersteuning aan gezondheidsbrigades. Nadat ze zich bewust werden van de ernstige situatie van geweld tegen vrouwen en commerciële seksuele uitbuiting, openden de partners in 2010 en een stichting uit Boston (Caleb) een opvangthehuis voor misbruikte vrouwen, Casa solidaridad. Dit opvangtehuis, dat hoofdzakelijk gefinancierd wordt door de opbrengsten van de apotheek, is nog maar het derde in zijn soort in Nicaragua. Generaties van dankbare inwoners van San Juan del Sur hebben van de kliniek gebruik gemaakt. Net als generaties buitenlandse vrijwilligers, die baby´s wegen, leren van een kinderdokter en de visie delen van de oprichters van dienstverlening en respect voor het volk. Het Vrije Instituut voor Volwassenen is ontsproten uit deze ideologie, net als het opvangtehuis.

 

Dit alles wordt bewerkstelligd vanuit de grote traditie van pater Gaspar García Laviana, met wie Rosa Elena samenwerkte in de comunidades (de verschillende gemeenschappen op het platteland) van Tola, alwaar ze op plechtige vieringen zongen en medicijnen uitdeelden aan de arme mensen.

 

 

Vertaling Matthias Mottart

Artikel gepubliceerd in Del Sur:www.delsurnewsonline.com

 

]]>
Tue, 22 Mar 2011 0:00:00 +0100
<![CDATA[Music For Terrabona]]>/NL/Nieuws/music_for_terrabona-71/NL/Nieuws/music_for_terrabona-71Na een bezoek van mijn moeder, Marjan Denayer, aan San Juan del Sur in Nicaragua, bracht zij ook een bezoek aan Toon Bongaerts.
Toon Bongaerts is reeds jaren werkzaam in de regio van Terra Bona en tevens een goede vriend van Pat.
Na het horen van moeders reisverhalen nam ik het initiatief om een evenement te organiseren ten voordele van een klein project in Terrabona
.

Ruben Verbruggen

 

MUSIC FOR TERRABONA

Terrabona is een bergregio gelegen in het noorden van Nicaragua, op Haïti 

na het armste land van Latijns Amerika.

 ‘Tierra Buena' is een lokale NGO in Terrabona, een gemeente die behoort tot de armste van Nicaragua. Haar doel is mee te helpen aan een betere gezondheidszorg, een beter onderwijs en het promoten van culturele activiteiten voor de kansarmen.

De Vlaamse dokter Toon Bongaerts werkt al jaren in deze streek voor ondermeer Damiaanactie en is tevens nauw verbonden met de werking van ‘Tierra Buena'.

Eén van de huidige projecten van ‘Tierra Buena' is de oprichting van een muziekschool. Voor mensen die gemiddeld 4 dollar per dag verdienen gaat dit niet over "zomaar" of "gewoon" een muziekschooltje. Het brengt jongeren bij elkaar, uit de sleur van de dagelijkse armoede en labeur. Bovendien is het een vorm van educatie en sensibilisatie en brengt muziek ze in aanraking met kunst en taal.

 ‘Music for Terrabona' steunt de financiering van deze muziekschool en diens aankoop van instrumenten.

                                       Van muziek naar muziek. Van Kontich naar Terrabona.
                                       Met uw steun wordt ‘Music for Terrabona' een succes!


Vrije donaties zijn meer dan welkom in de "COLLECTEBUS" op de benefietavond zelf.

Ons evenement is ook te vinden op Facebook! 

 

Ruben Verbruggen,Hannes Van Hoof en Jonas Van Put en wordt logistiek ondersteund door de Dienst Ontwikkelingssamenwerking en de Jeugddienst van Kontich.

Vormgeving door Stephanie Jacobs

 

]]>
Mon, 28 Feb 2011 0:00:00 +0100
<![CDATA[Benefietfeest: groot succes!]]>/NL/Nieuws/benefietfeest_groot_succes_-46/NL/Nieuws/benefietfeest_groot_succes_-46In november 2010 organiseerden we een Benefietfeest dat een groot succes werd! Het was niet alleen een superavond en nacht, maar ook een fantastische opbrengst van een mooi bedrag van 2500 euro! Hierbij zou ik graag Eveline Criel en Joke Van Moorleghem willen vermelden omdat zij instaan voor de organisatie van het feest en ervoor gezorgd hebben dat het feest probleemloos verliep.

Het benefiet werd geopend met een tentoonstelling, waarbij de vroege aanwezigen van een glas konden genieten. Vervolgens waren er verschillende muziekbands (Another man's vine, Prolific, Thomas, Maël en Dave en Überdope) die allen vrijwillig opgetreden hebben en ons warm gemaakt hebben voor het heuse feestje dat de dj's (Ilse Colaes, Brecht Holemans en Arthur D'Haene) erna op poten hebben gezet. Ook zij deden dit volledig vrijwillig! Er is veel (bij)gepraat, gedronken, van de lekkere broodjes gesmuld en gedanst! Het was super om te zien hoeveel mensen we samen hebben kunnen brengen op ons eerste feest en hoe enthousiast iedereen was over dit initiatief en de vzw Vrienden van Patricia Claeys!

De foto's en informatie over het Benefiet kan je bekijken op de facebookpagina van het Benefiet of op ons fotoalbum.

Dankzij de steun van de vele vrijwilligers die zich ingezet hebben voor het voorbereidend werk en organisatie, de financiële steun, het ontwerpen en drukken van flyers en posters, boodschappen doen,... En die zich op deze avond ingezet hebben om de tentoonstelling op poten te zetten, broodjes te maken en te verkopen, aan de kassa te staan, de muzikanten te ontvangen en te begeleiden, foto's te trekken, ... is het ook zo groots geworden! Ook JOUW aanwezigheid heeft ervoor gezorgd dat we het feestvirus te pakken hebben gekregen en dit jaar een nieuw feest organiseren! Noteer het dus alvast in je agenda: 19 november 2011:  Benefiet vzw Vrienden van Patricia Claeys!

 

Dank aan: Drukkerij Cartim, ICRH, Het Woonproject, ING, Marleen Temmerman, Het Nieuwsblad, bovenvernoemde bands en dj's, leden van de vzw Vrienden van Patricia Claeys, Joke en Eveline van het feestcomité, Seppe en zijn vrienden voor het geluid, Joris Jokko Bulckens en Jan De Wilde - fotografen, en vele andere die geholpen hebben!!

 

]]>
Tue, 08 Feb 2011 0:00:00 +0100
<![CDATA[Vrijwilligers Pieter en Saraï in Nicaragua]]>/NL/Nieuws/vrijwilligers_pieter_en_sarai_in_nicaragua-30/NL/Nieuws/vrijwilligers_pieter_en_sarai_in_nicaragua-30 

Hoi,

Wij zijn Pieter en Saraï. Sinds 31 december 2010 verblijven we hier in San Juan del Sur, Nicaragua.

 

De eerste weken hier waren een serieuze aanpassing voor ons. We hadden de maand ervoor doorgebracht in Cusco. Een stad waar we na een maand wonen nog steeds niet alle hoekjes en kantjes van gezien hadden. San Juan del Sur daarentegen is een toeristische surfstad waarvan de kern een vijftal straten groot is. Ondertussen zijn we een maand en half verder, en zijn we al heel wat beter ingeburgerd. We wonen in ons eigen huisje, we werken als leerkrachten en helpen bij het runnen van het opvangtehuis (de albergue).

Saraï geeft Engelse les aan kinderen tussen 7en 17 jaar en Pieter geeft Engels aan volwassenen. Allebei helpen we vaak bij de opvang van Ernestina, een 13-jarig meisje dat momenteel in de alberge verblijft. Met deze taken zit ons weekschema behoorlijk vol.

 

Vanaf deze week begint Saraï ook met lesgeven in de school op zaterdag en Pieter zal verder nog wat meehelpen met de administratie van de school.

Verder zijn we hier al veel leuke mensen tegengekomen. Dit zijn vaak (Amerikaanse) vrijwilligers die enkele weken komen helpen. Spijtig genoeg vertrekken deze steeds veel te snel. Ze bieden ons echter de kans om allerlei andere projecten te bezoeken waaraan zij meehelpen. Zo kregen we de kans om mee te helpen met een project dat gratis oogonderzoek aanbood en duizenden gratis brillen uitdeelde. Ook vergezelden we een groep die waterfilters en stoofjes installeert en onderhoudt bij mensen die geen wateraansluiting hebben en op hout koken.

De planning is om tot eind oktober hier in San Juan te verblijven. Intussen houden we jullie op de hoogte!

Tot dan, Pieter en Saraï

 

 

 

 

]]>
Mon, 07 Feb 2011 0:00:00 +0100
<![CDATA[Nieuwsbrief februari 2011]]>/NL/Nieuws/nieuwsbrief_februari_2011-43/NL/Nieuws/nieuwsbrief_februari_2011-43Download hier de nieuwsbrief.

]]>
Mon, 07 Feb 2011 0:00:00 +0100
<![CDATA[Nieuwsbrief januari 2010]]>/NL/Nieuws/nieuwsbrief_januari_2010-41/NL/Nieuws/nieuwsbrief_januari_2010-41Download hier de nieuwsbrief.

]]>
Fri, 01 Jan 2010 0:00:00 +0100