Sarah en Charlotte, nieuwe verpleegsters in Centro de Salud

Sarah is met twee vriendinnen van haar, Nica en Charlotte, onze roots gaan opzoeken. Ze hadden een prachtige tijd met het rondreizen in delen van Nicaragua. Nu werken Charlotte en Sarah als verpleegsters in El Centro de Salud in San Juan del Sur. De clinica van de Fundación Patricia Claeys en El Centro De Salud werken nauw samen.

Charlotte en Sarah werken nu op spoed, waar ze wondzorg doen. Ook de eerste consultaties en de parameters doen zij. Sarah vertelt dat het heel interessant is! ... Al is het ook confronterend daar de middelen schaars zijn. Het elektronisch materiaal dat hier gebruikt wordt in de ziekenhuizen, is daar niet te vinden, waardoor ze ook heel veel bijleren door het zonder te moeten doen. Daarnaast volgen Charlotte en Sarah de consultaties. Er zijn heel wat zwangere vrouwen en meisjes. Uitstrijkjes worden door de dokters genomen. Bij heel deze ervaring worden Sarah en Charlotte goed begeleid door de zeer vriendelijke dokters. Er wordt hen zaken getoond en er wordt hen vanalles uitgelegd. Waardoor hun hulp en ervaringen niet alleen het volk ten goede komt, maar ook hun eigen ontwikkeling in de opleiding die ze volgen. Sarah studeert namelijk verpleegkunde en Charlotte geneeskunde!

Donderdag gaan ze naar Ostional, dat is uit het verstedelijkt gebied van San Juan del Sur waar veel armoede heerst en bij wijze van spreken " de mensen geen pillen kennen" (dixit de dokter).

En nu citeer ik Sarah's woorden: "Mama leeft ook nog erg in centro de salud. Blijft echt elke keer al deugd doen wat iedereen zegt over haar. Ik kwam gisteren iemand tegen, oh wow de verdad sos su hija...Demasiado respeto, no sabes cuanto ayudo a este pueblo. Es increible. "

 

Ook ik ga terug naar Nicaragua, juli/augustus 2013! Ik kijk er alvast naar uit! Groeten, Ruth